Braškių užpiltinė

Rinktinės šiaurės rytų Lietuvos kaimo braškės

Gražios braškės, sakykit ką norit. Būtų visai neblogai dabar vienas kitas kilogramas tokių…

Prieš tęsiant įrašą, prašyčiau visus nepilnamečius klaviatūroje susirasti mygtukus Alt ir F4 bei juos vienu metu paspausti, nes kitaip gali kilti problemų su tuo Nepilnamečių apsaugos nuo realaus gyvenimo įstatymu. Jeigu jau esat kiek senstelėję kaip ir aš, nieko papildomai daryti nereikia.

Kažkada vasaros pradžioje Žilvinas, vienas iš tinklaraščio skaitytojų, baisiausiai išgyrė uogų užpiltines ir pasiūlė man pasidaryti jų pačiam. Kadangi „braškių vis yra ir yra“, kaip pasakytų Valdas, tai jas ir panaudojau.

Gaminio receptas gana primityvus:

  • 1 kg cukraus
  • 0,5 l degtinės ar ko stipresnio
  • Ir virš litro šiaurės rytų Lietuvos kaimo braškių
  • Ir dar kelių stiklainių, kurių bendra talpa 3 litrai

Jeigu imam trilitrinį stiklainį, tai viską ir supilam, jei imam tris litrinius – viską apylygiai paskirstom.

Braškių užpiltinės gamybos procesas

Lieka tik kuo nors sandariai viską uždaryti. Internete prieš kelias dienas skaitinėjau, aptikau, kad žmonės palaiko dieną ant saulės, bet aš šito nedariau.

Dabar dar kelias dienas reikia retkarčiais pavartyti stiklainius, kad cukrus ištirptų.

Vartoti paruošta braškių užpiltinė

O po kelių mėnesių galima ir išbandyti. Mano atveju prastovėjo nepaliesti 8 mėnesius. Vakar su grupiokais ir grupiokėmis  (pagal kalbininkus būtų bendragrupiai ir bendragrupės, bet kažkaip nekyla ranka kažką panašaus rašyt) išbandėm. Neskaitant to, kad degtinės kvapas tebesijaučia stipriai, skonis gan neblogas, laipsnių stipriai nebesijaučia, tik gana saldus daiktas, tai ne visiems gali patikt. Apibendrinant galima sakyt, kad šitas pusiau savadarbis birzgalas yra gana nusisekęs ir vartotinas.

13 komentarų

  1. vjusta

    Tokią iliustraciją, kaip pirmąją, turėtų būt uždrausta viešinti. Tu bent įsivaizduoji kaip mano skrandis verkia dabar braškių negaudamas? 😀

  2. altajus

    Mantai, man atrodo reikėtų tau keisti blogo kryptį ir orientuotis tik į panašių receptų pateikimą 🙂 Būtų unikalus tinklaraštis 🙂

  3. Evelina

    Pabandyk su ananasais (ir kitais vaisiais/uogom) daryt užpilą irgi labai skanu.

  4. amas

    bet ar būtina tiek cukraus :/
    atsimenu kai tėvai turėjo daug kontrabandinio spirito, tai tiesiog juo užpildavo ir kažkiek cukraus, dar dabar giliai po spinteles pasikapsčius galima tokių birzgalų rast, atidarius kvepia tik tas kas buvo užpilta beveik nėra alkoholio kvapo, bet prastovėję apie 18metų

  5. osox

    Gerti negerčiau (per daug man cukraus), bet braškes, prisotintas alkoholio, tai tikrai kad suvalgyčiau!

  6. sypsena

    kad spirito nesijaustu reikia kad pavirsiuje esentis spiritas nudegtu. O tai galima padaryti padegus degtuku. Ir bus ciki piki.

  7. fu

    Na ir žmogaus kantrybė, laukti 8 mėn., numirčiau. Bet pabandykit su juodaisiais serbentais arba vyšniomis, tai braškės nulis prieš vyšnias ar serbentus.

  8. Mantas Įrašo autorius(-ė)

    Turiu ir su serbentais. Stovi kelintus metus, nes praktiškai alkoholio kaip ir nevartoju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *