Troškintos jautienos kepenys

Patiekalo sudėtis maždaug 4 žmonėms:

  • 600g jautienos kepenų
  • 800g (9 vidutinio dydžio) morkų
  • Malti juodieji pipirai
  • Sauja bet kokių miltų
  • Aliejus
  • Pagal skonį dar galima dėti druskos, svogūnų ir pan.

Esu gryno maisto mėgėjas, todėl gamindamas maistą, sudėtį paprastai išlaikau labai primityvią, beveik nenaudoju jokių prieskonių. Kodėl renkuosi būtent jautienos kepenis? Tikiu, kad galvijai suvalgo gerokai mažiau cheminių priedų nei kiaulės ar vištos. O kepenys, kaip bebūtų, yra šioks toks organizmo filtras, kuriame tikriausiai nusėda negeri dalykai, kurių aš suvalgyti nenoriu. Kepenų ir morkų santykis gali būti ir kitoks, gal netgi vertėtų įdėti daugiau morkų. Šio patiekalo praktiškai neįmanoma sugadinti, tereikia išsaugoti kepenis nesukietėjusias.

Niekada morkų neskutu, beprasmis vargas ir gerų medžiagų išmetimas, užtektų tiesiog jas gerai nusiplauti ir supjaustyti mažais kubeliais (arba sutarkuoti burokų tarka). Keptuvėje telieka užkaitinti šiek tiek aliejaus ir ant pakankamai didelės ugnies kepti, retkarčiais pamaišant. Kepti maždaug 10 minučių, niekad neskaičiuoju, tiesiog jos turi likti visiškai minkštos ir saldžios.

Kol morkos kepa, reikia susitvarkyti kepenis. Jei matote ant jų kokias nors plėves, galite nulupti, kad paskui būtų lengviau kramtyti. Kepenis reiktų supjaustyti vidutinio dydžio gabalėliais ir sumaišyti su pasirinktais prieskoniais. Patikėkite, druskos jums tikrai nereikia, nes kepenys turi savitą specifinį skonį, pajauskite jį negadindami druska. Be to, druska linkusi ištraukti drėgmę, o jūs tikrai nenorite kramtyti kempine virtusių kepenų. Geriau jau pabarstykite druskos prieš valgydami, jei kitaip negalite. Taip pat nerekomenduotina dėti ir jokių pieno produktų, nes šie trukdys įsisavinti kepenyse (ir bet kokiame kitame maiste) esančias vertingas medžiagas (tarkim, kraujui stiprinti būtiną geležį).

Iškepusias morkas su visu likusiu aliejaus ir jų sulčių mišiniu suverskite į puodą, kuriame jau turi virti ar bent kaisti nedidelis kiekis vandens. O į keptuvę laikas sudėti miltuose apvoliotus kepenų gabalėlius. Kepame ant pakankamai didelės liepsnos iš abiejų pusių po kelias minutes, kad minimaliai apskrustų (perkepsit – išsausės). Baigus kepti ir prabedus šakute, turėtų sunktis sultys iš vidaus.

Iškepusius kepenų gabalus reikia supjaustyti į smulkius gabalėlius ir suversti viską ant verdančių morkų. Vėlgi pavirti kelias minutes ant nemažos ugnies, kad išgaruotų beveik visas likęs vanduo. Viskas. Prieš jus pirmame paveikslėlyje pateiktas vaizdas su itin minkštų jautienos kepenų ir morkų deriniu, kurie vienas kitą papildo ir užtikriną gerą skonį net ir be papildomų prieskonių.

1 komentaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *