Žemaičių blynai

Zemaiciu_blynai

Sveiki gyvi, mieli peralkę grupiokai ir visi kiti nepavalgę skaitytojai. Vėl aš jus paerzinsiu.

Su sąlyga, kad šeimyna man užvežė stipriai daugiau bulvių nei prašiau, tai tenka dabar jas didesniais tempais naikint. Tai ta proga sugalvojau pabandyt Žemaitblynių išsikept. Susiradau kažkokį receptą ir pirmyn.

Apsižiūrim, ko reikia:

  • 1 kg bulvių
  • miltų
  • kiaušinis
  • svogūnas
  • gabalas apyriebės mėsos ar faršo
  • druska, juodieji pipirai ir pan.

Visų pirma išsiverdam bulves, dėl neaiškių priežasčių jas reikia virt su lupenomis (čia gal kokį krakmolą saugo, ar ką?). Baigus virti bulves, jas paliekam, kad atauštų, o tuo tarpu išsiverdam apyriebės mėsos gabalą. Kadangi neturiu mėsmalės, tai viriau faršo gabalą, nuo cepelinų virimo užsilikusį.

Ataušusias bulves nusilupam ir sumaigom, sumalam ar dar velniai žino kaip sutrinam. Išsiplakam kiaušinį ir užpilam ant tos bulvių masės. Dar užpilam keturis šaukštus miltų, druskos ir viską rankomis ar kuo kitu išminkom. Tik labai jau prie rankų ta košė limpa.

Tada reikia susimalt mėsą, jei ne faršą verdam. Sumetam į ją supjaustytą svogūną, negailėdami užpilam maltų juodpipirių, druskos. Išmaišom.

Lieka gerai apsimiltuot rankas ir, į tą bulvių tešlą grūdant mėsą, suformuot kažką panašaus į blynus. Eilinį kartą man su proporcijom sunkiai sekėsi, tai blynai per pusę keptuvės. Galiausiai dar gerai apvoliojam juos miltuose.

Imam keptuvę, pakaitinam riebalų ir ant itin mažos ugnies pakepam iš abiejų pusių. Pirmą pusę bekepdamas, buvau primiršęs sumažint ugnį, tai dėl neaiškių priežasčių ji truputį pajuodavo.

Ir viskas. Pavyko netgi geriau nei tikėjausi. Nors ir visiška košė (miltų, matyt, per mažai), bet skanu. Tik sunkiai virškina.

16 komentarų

  1. Atgalinis pranešimas: Blog'ų metraštis

  2. Linas

    Kaip tycia vakar valgiau bulviniu blynu 🙂 Aisku biski riebus buvo, tai druskos uzsibarsciau 🙂

  3. Padarass

    Štai dar vienas Manto virtuvės šedevras. Atrodo neblogai.
    Na mano manymu faršą reikėtu ne virti, o apkepti su prieskoniais. O formuojant blynus šeip ne miltuoti rankas reiktu, o vandeniu sudrėkinti.

  4. osox

    Pagalvojau, kad ir man reikėtų kažką lietuviško pasigaminti. Bet, deja, nevartoju visai bulvių, tad nei šie blynai, nei cepelinai man netinka… Balandėliai? Jei jie tikrai skaitosi lietuvišku patiekalu.

  5. osox

    Nes man neskanu, o ir tai niekam tikęs, nieko doro organizmui neduodantis maistas. Mėsą valgau su daržovėmis, na, o jei norisi garnyro, renkuosi ryžius.

  6. mama

    Jo labai skanu sie blynai bet as kai juos darau tai jie man prie ranku limpa tai neiseina padaryti. Receptas seip super…..

  7. Mantas Įrašo autorius(-ė)

    @mama
    Daug daug miltų ant rankų ir tada iš bėdos jau galima daryt juos, o šiaip tai ir man labai lipo prie rankų.

  8. Dobermangirl

    Patiko ir man sis receptas, toks tikras, vyriskas, lietuviskas. Tad mano bulves jau puode verda. O farsa tai kepruveje apkepinsiu, tik kad paskui kaip ta farsa padaryt kad i blyna idet, juk tas farsas bus labai birus..Bandysiu, atsimenu as dar morku dedavau, bet si karta darysiu pagal revepta, tokius tikrus kaip ir turi buti! Aciu uz recepta, manau gausis gerai!

  9. Dobermangirl

    Taip, tikra tiesa, Mantai, viskas ten gavosi kaip turi buti, ir rankas apsimiltuot reikejo tikraja ta zodzio prasme. As irgi didelius dariau, man i keptuve tilpo tik 4, bet mano keptuve didele. Tad viso isejo dvi keptuves. As farsa ant keptuves kepinau su svogunais, o poto per kombaina perleidau, gavosi viskas super. Aciu uz toki puiku recepta! Jau net ir draugam tavo svetaine pasiuliau.

  10. pencininkas4

    Na, kad žmogus nevalgo bulvių, manau kad tai nieko keisto, aš pats turiu keistą valgymo ypatumą: nevalgau burokėlių (kaip daržovių), tačiau burokėlių sriubą ir „šaltibarsčius“ valgau pasigardžiuodamas, manau kad tai tikrai keista.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *